Технології промислового
водоочищення

Пом’якшення води

Головна | Технології | Пом'якшення води

Пом’якшення води

Пом’якшення води – процес в ході якого з води видаляються солі кальцію Ca2 + і магнію Mg2 +, які обумовлюють жорсткість.

 

Розрізняють декілька видів жорсткості води. Загальна жорсткість визначається сумарною концентрацією іонів кальцію і магнію. Являє собою суму карбонатної (тимчасової) і некарбонатної (постійної) жорсткості.

 

Карбонатна жорсткість обумовлена наявністю у воді гідрокарбонатів і карбонатів (при рН> 8,3). Тимчасова жорсткість характеризується присутністю у воді поряд з катіонами Ca2 +, Mg2 + і Fe2 + гідрокарбонатних, або бікарбонатних аніонів (HCO3-). Даний тип жорсткості майже повністю усувається при кип’ятінні води і саме тому отримав назву тимчасової жорсткості. При нагріванні води гідрокарбонати розпадаються з утворенням вугільної кислоти і випаданням в осад карбонату кальцію, гідроксиду магнію і заліза.

 

Некарбонатная жорсткість обумовлена присутністю кальцієвих і магнієвих солей сильних кислот (сірчаної, азотної, соляної) і при кип’ятінні не зникає, тому отримала найменування постійної жорсткості.

Чим шкідлива жорсткість?

Жорстка вода впливає, як на здоров’я і організм, так і на роботу побутових приладів. З точки зору виробництва, вона шкодить обладнанню, яке використовується, а також впливає на технологічні процеси на заводах.

 

Жорстка питна вода гіркувата через магнй на смак і чинить негативний вплив на органи травлення. За нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), оптимальна жорсткість питної води становить 1,0-2,0 мг-екв / л. Постійне вживання жорсткої води може призвести до відкладення солей в нирках і солі в суглобах, кальцієві відкладення в компанії з холестерином утворюють атеросклеротичні бляшки в судинах, тощо.

 

Жорстка вода утворює накип на стінках нагрівальних котлів, батареях і ін., чим суттєво погіршує їх теплотехнічні характеристики, зменшує вільний перетин трубопроводів. Накип на нагрівачах пральних і посудомийних машинах виводить їх з ладу.

 

Чим жорсткіше вода тим більше потрібно миючих речовин при пранні або митті. Вода, насичена мінералами, створює певні проблеми і в кулінарії – подовжується час варіння деяких продуктів, дещо змінюється смак продуктів і т.п.

Як позбутися від жорсткої води?

Існують фізичні і хімічні методи нейтралізації негативних наслідків застосування, так званої, жорсткої води. При цьому, їх умовно можна поділити на такі, при яких кальцій і магній, солі яких визначають жорсткість:

 

-видаляються з води;

-залишаються в воді, але змінюють свою хімічну формулу і, відповідно, деякі свої властивості;

-залишаються в воді, але під фізичним впливом змінюють свої властивості.

 

Найбільш широке поширення в даний час отримали іонообмінні фільтри пом’якшення води. Такі фільтри мають дуже високу роздільну можливість. При необхідності вміст солей жорсткості в одержуваної воді може бути знижено до 0.01мг-екв / літр.

 

Безперечними перевагами цього методу так само є:

– низька енерговитратність,

– відносно невелика витрата води на здійснення процесу пом’якшення,

невеликий її скид в каналізацію або дренажні системи,

– можливе досягнення практично будь-якої продуктивності.

 

Іонообмінний фільтр-пом’якшувач являє собою балон з клапаном управління, в який засипана іонообмінна натрій катіонна смола, і баком для сольового розчину. Коли жорстка вода проходить через шар смоли іони кальцію і магнію з води змінюються на іони натрію, які знаходяться в смолі. Після цього процесу на виході з фільтра споживач отримує м’яку воду. Смола має певну ємність – це та кількість іонів, яке вона може забрати з води. Через певну кількість часу (для кожного фільтра індивідуально) смолу в фільтрі потрібно «регенерувати», щоб вона відновила свої властивості і знову могла віддавати іони натрію. Для процесу регенерації використовується розчин таблетованної солі, який готується в сольовому баку. Сольовий розчин автоматично засмоктується з бака, проходить через шар смоли і віддає іони натрію в смолу, за рахунок чого відновлюються її властивості.

  • 1. Корпус фільтра;

  • 2. Фільтруюча засипка;

  • 3. Водопід’ємна труба;

  • 4. Клапан управління;

  • 5. Сольовий бак;

  • 6. Підвідний трубопровід;

  • 7. Відвідний трубопровід очищеної води;

  • 8. Дренажний трубопровід;

  • 9. Таблетована сіль.

  • 10. Нижня розподільний пристрій;

  • 11. Сполучна трубка.

Для більш докладної консультації щодо фільтрів-пом’якшувачів ви можете зв’язатися з нашими фахівцями

Просто телефонуйте за номером 044 228 90 50 або залишайте заявку на дзвінок і наш фахівець допоможе підібрати фільтр по вашим вимогам.


Зворотний дзвінок

Заповніть поля нижче і ми зв'яжемося з Вами!





Ми зв'яжемося з вами протягом 20 хвилин, і проконсультуємо!

Зворотний дзвінок

Заповніть поля нижче і ми зв'яжемося з Вами!





Ми зв'яжемося з вами протягом 20 хвилин, і проконсультуємо!

Оставить заявку

Заповніть поля нижче і ми зв'яжемося з Вами!





Ми зв'яжемося з вами протягом 20 хвилин, і проконсультуємо!

Спасибі за Вашу заявку!

Ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!