Пом’якшення води
Пом’якшення води
Пом’якшення води – процес в ході якого з води видаляються солі кальцію Ca2 + і магнію Mg2 +, які обумовлюють жорсткість.
Розрізняють декілька видів жорсткості води. Загальна жорсткість визначається сумарною концентрацією іонів кальцію і магнію. Являє собою суму карбонатної (тимчасової) і некарбонатної (постійної) жорсткості.
Карбонатна жорсткість обумовлена наявністю у воді гідрокарбонатів і карбонатів (при рН> 8,3). Тимчасова жорсткість характеризується присутністю у воді поряд з катіонами Ca2 +, Mg2 + і Fe2 + гідрокарбонатних, або бікарбонатних аніонів (HCO3-). Даний тип жорсткості майже повністю усувається при кип’ятінні води і саме тому отримав назву тимчасової жорсткості. При нагріванні води гідрокарбонати розпадаються з утворенням вугільної кислоти і випаданням в осад карбонату кальцію, гідроксиду магнію і заліза.
Некарбонатная жорсткість обумовлена присутністю кальцієвих і магнієвих солей сильних кислот (сірчаної, азотної, соляної) і при кип’ятінні не зникає, тому отримала найменування постійної жорсткості.
Чим шкідлива жорсткість?
Жорстка вода впливає, як на здоров’я і організм, так і на роботу побутових приладів. З точки зору виробництва, вона шкодить обладнанню, яке використовується, а також впливає на технологічні процеси на заводах.
Жорстка питна вода гіркувата через магнй на смак і чинить негативний вплив на органи травлення. За нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), оптимальна жорсткість питної води становить 1,0-2,0 мг-екв / л. Постійне вживання жорсткої води може призвести до відкладення солей в нирках і солі в суглобах, кальцієві відкладення в компанії з холестерином утворюють атеросклеротичні бляшки в судинах, тощо.
Жорстка вода утворює накип на стінках нагрівальних котлів, батареях і ін., чим суттєво погіршує їх теплотехнічні характеристики, зменшує вільний перетин трубопроводів. Накип на нагрівачах пральних і посудомийних машинах виводить їх з ладу.
Чим жорсткіше вода тим більше потрібно миючих речовин при пранні або митті. Вода, насичена мінералами, створює певні проблеми і в кулінарії – подовжується час варіння деяких продуктів, дещо змінюється смак продуктів і т.п.
Як позбутися від жорсткої води?
Існують фізичні і хімічні методи нейтралізації негативних наслідків застосування, так званої, жорсткої води. При цьому, їх умовно можна поділити на такі, при яких кальцій і магній, солі яких визначають жорсткість:
-видаляються з води;
-залишаються в воді, але змінюють свою хімічну формулу і, відповідно, деякі свої властивості;
-залишаються в воді, але під фізичним впливом змінюють свої властивості.
Найбільш широке поширення в даний час отримали іонообмінні фільтри пом’якшення води. Такі фільтри мають дуже високу роздільну можливість. При необхідності вміст солей жорсткості в одержуваної воді може бути знижено до 0.01мг-екв / літр.
Безперечними перевагами цього методу так само є:
– низька енерговитратність,
– відносно невелика витрата води на здійснення процесу пом’якшення,
невеликий її скид в каналізацію або дренажні системи,
– можливе досягнення практично будь-якої продуктивності.
Іонообмінний фільтр-пом’якшувач являє собою балон з клапаном управління, в який засипана іонообмінна натрій катіонна смола, і баком для сольового розчину. Коли жорстка вода проходить через шар смоли іони кальцію і магнію з води змінюються на іони натрію, які знаходяться в смолі. Після цього процесу на виході з фільтра споживач отримує м’яку воду. Смола має певну ємність – це та кількість іонів, яке вона може забрати з води. Через певну кількість часу (для кожного фільтра індивідуально) смолу в фільтрі потрібно «регенерувати», щоб вона відновила свої властивості і знову могла віддавати іони натрію. Для процесу регенерації використовується розчин таблетованної солі, який готується в сольовому баку. Сольовий розчин автоматично засмоктується з бака, проходить через шар смоли і віддає іони натрію в смолу, за рахунок чого відновлюються її властивості.
1. Корпус фільтра;
2. Фільтруюча засипка;
3. Водопід’ємна труба;
4. Клапан управління;
5. Сольовий бак;
6. Підвідний трубопровід;
7. Відвідний трубопровід очищеної води;
8. Дренажний трубопровід;
9. Таблетована сіль.
10. Нижня розподільний пристрій;
11. Сполучна трубка.
Для більш докладної консультації щодо фільтрів-пом’якшувачів ви можете зв’язатися з нашими фахівцями
Просто телефонуйте за номером 044 228 90 50 або залишайте заявку на дзвінок і наш фахівець допоможе підібрати фільтр по вашим вимогам.
Зворотний дзвінок
Заповніть поля нижче і ми зв'яжемося з Вами!
Ми зв'яжемося з вами протягом 20 хвилин, і проконсультуємо!
Зворотний дзвінок
Заповніть поля нижче і ми зв'яжемося з Вами!
Ми зв'яжемося з вами протягом 20 хвилин, і проконсультуємо!
Оставить заявку
Заповніть поля нижче і ми зв'яжемося з Вами!
Ми зв'яжемося з вами протягом 20 хвилин, і проконсультуємо!
Спасибі за Вашу заявку!
Ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!